Adventní kalendář

Fotonávod na ušití adventního kalendáře z předtištěného panelu

Panel je od Táni z http://www.puzzliky.sk, která vytvořila tuhle nádhernou grafiku plnou roztomilých obrázků. A v jejím e-shopu toho najdete mnohem víc.

Tak jdeme na to 🙂

Vystřihneme pruhy s kapsičkami, odstřihneme a zarovnáme spodní panel, na který se kapsičky našívají. Zbyde nám ještě obrázek, který můžeme použít třeba na pytlík na vánoční dárky.

Na zadní část kalendáře si vystřihneme látku stejně velkou jako spodní díl. Doporučuji světlejší barvu, ať vám to neobarví stěnu.

Dále potřebujeme výztuhu (vliselín, ronar, ronofix, možno i vatelín), tu ustřihneme zhruba o 1 cm menší (po sešití se nám bude lépe otáčet). Spodní látku (světle modrá s obrázkem dětí) podžehlíme výztuhou.

Položíme si spodní a zadní látku líc na líc, dáme si podžehlenou látku nahoru (nebude se nám hrnout pod patkou při šití) a sešijeme zhruba 2 mm vedle vliselínu. Na horní straně si necháme otvor na protočení asi 15-20 cm.

Protočíme do lícu, vyžehlíme a při kraji prošijeme, čímž zašijeme protáčecí otvor.

Horní okraj si založíme do rubu (přeložíme na puntíkatou látku) a prošijeme asi 2 cm od horního okraje. Tím si vytvoříme tunel na tyčku.

Tunel si ušijeme tak, aby se nám dovnitř pohodlně vešla vybraná tyčka. Já mám tyčku 1 cm v průměru. V hobby marketech najdete různé průměry i délky, cena cca 20 Kč nebo můžete zajít do lesa a najít rovný klacík. Levnější a stylová varianta… 🙂

Pokud neseženete ani jedno a budete chtít kalendář už pověsit, dají se do tunýlku zasunout proti sobě dvě dřevěné vařečky.

Spodní panel máme připravený na přišití kapsiček, tak si můžeme připravit pruhy látky s natištěnými kapsičkami.

Okraje začistíme (na overlocku nebo entlovacím stehem nebo entlovacími nůžkami). Boční a dolní okraj zažehlíme podle přerušovaných čar do rubu, horní okraj zahneme do rubu dvakrát.

Horní okraj zašpendlíme (v poslední době používám tyhle cvakací kolíčky místo špendlíků všude, kde to je možné).

A při kraji horní okraj prošijeme tak, abychom zachytili i první zahnutí do rubu.

Detail prošití. Zvolila jsem rovný steh délku 2,6 mm

Kapsičky pečlivě našpendlíme na spodní panel, hlídáme si návaznost vzoru na kapsičkách a na spodním panelu. Vločky a puntíky a barevnost.

Nejdříve přišijeme jeden kraj, potom druhý kraj, nakonec spodní kraj.

A potom prošijeme kapsičky odspodu nahoru.

Nezapomeneme na začátku a na konci šití zapošívat, aby malí nedočkavci při vyndávání překvapení kapsičky neutrhli.

Přišívala a prošívala jsem každou řadu zvlášť. Pruhy kapsiček se přišívají přímo pod sebe, hlídáte si návaznost vzoru a vyšlo to krásně.

Je prima použít kráčející patku, aby se nám horní látka pod patkou nehrnula. Ale pokud pečlivě špendlíme, jde to i bez kráčející patky.

A tady je výsledek.

Tunýlkem protáhneme tyčku, na obou koncích uvážeme provázek, stuhu, tkaničku a můžeme pověsit. A pak už „jenom“ vymyslet těch 24 překvapení…

 

2 odpovědi na “Adventní kalendář”

  1. Moc děkuji za super návod. Pro někoho jednoduché šití, pro mě jako totálního začátečníka velká pomoc!! 🙂 Snad projde zatěžkávací zkouškou našeho 1,5 letého čertíka a nebudu ho muset přešívat ?
    Díky, díky a těším se na další šití ?

    1. Lucie, já děkuji za krásný (a první 😉 ) komentář. Už se chystá další návod, tentokrát na trička z úpletových panelů od puzzliky.sk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *